Den 25:e Johan-Olov dagen

Johan-Olov sällskapets ordförande, Göte Norstedt, hälsade välkommen till den 25:e  Johan-Olov dagen, som traditionsenligt hölls vid Tvåbo i Horndal. Dagen firas till minne av författarens och fackföreningsmannens födelsedag, den 12 aug.

Publiken bjöds på musik av bandet ”Sås på slipsen”, som med olika medlemmar har spelat på de flesta av Johan-Olov dagarna. Först ut var Britt-Marie Nord som läste en opublicerad novell av författaren, ”Tre familjeöden”. Johan-Olov läste den själv i radio 1947.

Lars Jarnhammar presenterar sin bok om farfar.

Därefter var det dags för en urpremiär. Johan-Olovs sonson, Lars Jarnhammar, har nämligen skrivit en roman om sin farfar. Han har tillgång till sin farfars dagböcker, som är ett rikt material. Han har dessutom lagt ner ett stort arbete på att forska fram övriga fakta från den tid boken behandlar. Johan-Olov levde 1874-1955. Jarnhammar påpekade dock i sin presentation att allt inte går att forska fram utan det får bli en personlig tolkning. Inte ofta vi har ett ”boksläpp” i Horndal.

Dagens höjdpunkt var förstås utnämningen av Årets Mästersmed. I år blev det en ung tjej, Linnea Nygren. Hon fick utmärkelsen för sina dramatiseringar av Johan-Olovs noveller. Linnea har skrivit både text och musik till två stycken musikteatrar, som framförts i Horndals Brukspark. Ett helt nytt sätt att presentera Johan-Olovs författarskap. Linnea framförde även sånger ur de två musikteatrarna. En mycket värdig pristagare.

Helt traditionsenligt avnjöts också årets Sme´mat, glödstekt sill. En mycket ”välmatat” Johan-Olov dag.

/Bengt Söderqvist

Årets Mästersmed, Linnea NygrenLinnea Nygren

 

Det här inlägget postades i Johan-Olov-dagen, Mästersmeder. Bokmärk permalänken.