Årsmötet 2024 med Head Hammer Man

Årsmötet 2024 i Johan-Olov-sällskapet hölls på Bruksmässen i Horndals brukspark, den 20 april. Dagordningspunkterna klarades av ganska snabbt, uppgifter om styrelse och stadgar finns här.

Efter årsmötet berättade Henrik Levahn om Johan-Olovs efterträdare som fackföreningsordförande för Metalls avdelning 17 i Hordal, Alrik Andersson. Det var han som fick ta fajten under storstrejken 1909, eftersom Johan-Olov rekryterats till Metall i Stockholm året innan. Efter strejken fick han inte återgå till sitt arbete och han fick inte heller något annat jobb. Han svartlistades av arbetsgivarna och lösningen blev till sist att han emigrerade till USA.

Henrik Levahn, med sin bok på Johan-Olov-sällskapets årsmöte på Bruksmässen.

Om detta och om Alriks liv i USA berättade Henrik, som skrivit boken Head Hammer Man – Horndals bortglömde hjälte.

Det är en skildring om då och nu, om arbetarrörelsens tidiga år, om att växa upp i Horndal och om bruksnedläggelsen på 1970-talet. Rockgruppen Horndal, som Henrik är medlem i, har också givit ut en LP med samma tema och med samma namn Head Hammer Man.

Henriks berättelse om Alrik Andersson bygger på imponerande djupdykningar i arkiv och tidningslägg och intervjuer med Alriks släktingar i USA.

Det hela började med att Bengt Söderkvist gav Henrik ett exemplar av By sockengilles årsskrift, med en uppsats om emigrationen från Horndal, där Alriks namn finns med. Den gav han till Henrik, som började nysta i berättelsen och resultatet finns nu i bokform.

Mötet avslutades med att Lars Levahn sjöng sånger från Horndalsspelet från sent 1970-tal, där Lars var en av huvudpersonerna. Henrik ackompanjerade på gitarr och sällskapets ordförande Lars Hjertner på fiol. Horndalsspelet kom till under de år då Horndals bruk hotades av nedläggelse, vilket skedde 1979.

Det här inlägget postades i Möten. Bokmärk permalänken.