En solig 150-årsdag!

På årets Johan-Olov-dag, den 10 augusti firades Johan-Olovs 150-årsdag i solsken och lagom värme, många besökare, uppskattat program och en mycket förvånad Mästersmed. Som vanligt hölls Johan-Olov-dagen vid Johan-Olovs barndomshem Tvåbo i Horndal. Eftersom det saknas träd på Tvåbotunet kan det bli lite väl gassigt. Det löstes med några nyinköpta solparasoller och i publiken fanns både de som gärna sitter i solen och de som helst söker sig till skuggan.

Johan-Olov-sällskapets ordförande, Lars Hjertner läste ett par opublicerade noveller av Johan-Olov, som han letat upp på Arbetarrörelsens arkiv, där Johan-Olovs personarkiv finns förvarat. En verklig guldgruva för Johan-Olov-intresserade.

På bordet framför honom skymtar några kartonger till jubileumsmuggen som ingick i entrébiljetten.

Mässingssextetten ”Reko-Brass” bidrog till den fina stämningen med vacker bruksmusik, på två trumpeter, två euphonium, valthorn, och bastuba. Medlemmarna kommer från Leksand i norr till Västerås i söder (en av medlemmarna skymd på bilden).

Sedan blev det boksläpp. Johan-Olovs barnbarn, Lars Jarnhammar, presenterade en ny bok, som han sammanställt, med opublicerade anteckningar av Johan-Olov om personer han mött.

Det är en serie personporträtt där Johan-Olov ocensurerat säger sitt hjärtas mening om politiker och kanske framförallt fackföreningsfolk, som enligt honom kan vara både högfärdiga, karriärsugna, lata och opålitliga.

Som ordförande i Stockholms stadsfullmäktige mötte han också en hel del kända personer, som just inte heller imponerade på honom alla gånger. Bokens titel är Johan-Olov hyllar och häcklar.

I programmet på Johan-Olov-dagen ingår också att utse Årets mästersmed, som tilldelas en person som gjort insatser i Johan-Olovs anda. I år gick mästersmeden till en glad och förvånad Maria Backåkers Lee, med följande motivering:

2024 års Mästersmed, Maria Backåkers Lee tillsammans med Kerstin Eriksson från Avesta Tidning, som fotograferar motiveringen till Mästersmeden. Här finns reportaget om Johan-Olov-dagen i Avesta Tidning

Artikeln är låst för icke-prenumeranter, men det går att ta en tillfällig prenumeration för 19 kronor.

Följ också Johan-Olov-sällskapets verksamhet som presenteras på den nya Facebooksidan: https://www.facebook.com/profile.php?id=61563412959260

Det här inlägget postades i Johan-Olov-dagen, Johan-Olov-sällskapet, Mästersmeder, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *