Om Johan-Olov

I en dagboksanteckning den 2 april 1901 skriver Johan-Olov Johansson: ”De fack som jag till dato arbetat i äro: Springpojke, Jernrattpojke, Jernvägare, Smältardräng, Lancashire-smed, Rallare, Lastare, Lossare, Jordbruksarbete, Bakvärmare, Sågare (Jern), Mottagare, Mäggdräng Jordschacktare, Gjuteriarbetare, Vällare, Murare, Jernarbetare, Handtlangare, Smörjare och Machinist, Valsare m.m. Upplyftare, Jerndragare, Knippare. m.m.”

Under 40- och 50-talen var han välkänd, inte minst genom novelluppläsningar i radio på tryggt bergslagsmål. Idag är det svårt att få tag i hans böcker. Johan-Olov-sällskapet firar därför sitt tjugoårsjubileum i år med att ge ut ett urval noveller ur de tjugo böcker som han hann skriva.

När Johan-Olov lämnade Horndal 1908, för att bli ombudsman på Järn- och Metallarbetareförbundet, var han trettiofyra år. Han blev senare dess ordförande.

Han blev också LO-kassör och avslutade sin karriär som ordförande i Stockholms stadsfullmäktige. Men han fortsatte att skriva sina bergslagsnoveller ända upp i åttioårsåldern. En kort Wikipedia-artikel finns här.

På (den något beskurna) bilden sliter han med ett utkast till stadgar av något slag, men djävulen som sitter på hans axel lägger sig i och skriver sin version av paragraf tio. Någon som vet vad det handlar om?

 

 

3 svar på Om Johan-Olov

 1. Lars Hjertner skriver:

  Härligt med en Johan-Olov hemsida!
  Inser att den funnits ganska länge nu, men också att jag missat den fram till nu.
  En spontan tanke: Kanske vore det läge att publicera en länk (varför inte under den befintliga länken ”mästersmeder”) med sällskapets alla mästersmeder samt år och motivering. En del jobb, så klart, men jag hjälper gärna till med detta.
  Har tillgång till samtliga Slaggstänk…!
  ….och tyvärr! Jobbar givetvis då det är årsmöte!!!
  Hälsn. Lars H.

 2. Kicki skriver:

  Om man vill leta böcker så föreslår jag Bokbörsen, http://www.bokborsen.se
  Men skyll inte på mig, man kan ju faktiskt sälja böcker där också.

 3. Bengt Söderqvist skriver:

  2011 års mästersmed skall vara Lars Jarnhammar.

  Hälsningar
  Bengt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *