Mästersmeder

Johan-Olov-sällskapet delar ut ”Årets mästersmed” till personer som på olika sätt bidragit till att bevara Johan Olovs minne och till att kunskaper om hans författarskap sprids. Genom de 20 år som sällskapet har funnits, har det blivit nästan lika många mästersmeder.

Den första mästersmeden gick till Greta och Martin Englund, som var med och startade sällskapet. De tog också över ett förfallet Tvåbo, Johan-Olovs barndomshem, och rustade det. På deras initiativ flyttade man också delar av Johan-Olov-dagen till Tvåbo, genom att avsluta med kaffe utanför huset. I dag hålls hela Johan-Olovdagen vid Tvåbo, om vädret tillåter.

Här står deras mästersmed framför en av järnspisarna i Tvåbo, de järnspisar som installerades i slutat av 1800-talet.

Smederna gillade inte att man stängde inne elden, men för smedhustrurna var den en stor lättnad och praktisk förbättring att slippa laga mat över öppen eld.

5 svar på Mästersmeder

 1. Eva-Lena Bard skriver:

  Hej!
  Jag vill gärna komma i kontakt med någon i styrelsen. I november 2017 gav jag ut en bok som innehåller en samling amerikabrev skickade till släktingar och vänner i Ljusfallets by i Garpenberg. Är det något som är intressant for Johan-Olof Johanssonsällskapet. Jag kommer gärna och berättar om boken.

  Med vänlig hälsning

  Eva-Lena Bard

 2. Eva-Lena Bard skriver:

  Hej Karin!
  När vi talades vid på telefon hade jag ett annat ärende än det jag skrev om i mitt mail till dig. den 7/7 ska jag ha en guidad författartur som behandlar författare från sydöstra dalarna. Vi skulle vilja komma till Tvåbo. Vi behöver inte komma in i huset men väl komma in på gården vid 11.30-tiden. Är det möjligt?
  Du kan inte svara med outlook, eftersom jag inte längre har någon sådan mail.
  Med vänlig hälsning

  Eva-Lena Bard

 3. Bengt Söderqvist skriver:

  Det saknas några namn på listan över Mästersmeder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *