Årsmöte med gamla Horndalsbilder

I anslutning till Johan-Olov-sällskapets årsmöte den 21 april 2012 visades gamla Horndalsbilder. Här är några till, ur Martin Englunds samling. Jag numrerar dem, så blir det lättare om någon skulle ha kompletterande information om bilderna.

1. Smeder utanför Lancashiresmedjan i Horndal2. Smedjan i sin glans dagar.

3. Ängsbackens skola, där Johan-Olov gick fram till 1886.

4. Avgångsbetyg från folkskolan, 1886, där Johan-Olov befrias från fortsatt skolgång efter att ha ”ådagalagt nödig kunskap”. Då var han tolv år.

5. Paradiset kallades dessa arbetarbostäder för bruksarbetarna vid Horndals bruk.

6. Tallåsen, som låg ovanför Paradiset kallades också ”Övre Paradiset”, men då döptes förstås nedre Paradiset om till något annat.

7. Flygfoto med bruket i förgrunden. Till vänster ser man Storön. Rakt ner från Storöns udde ligger Fyrbo och lite dolt bland träden ligger Tvåbo, Johan-Olovs barndomshem.

8. Här är en bild från Horndalsbyn, troligen, men vilka är husen och från vilket håll är den tagen? Om den är tagen från Manhemshållet, skulle huset till vänster vara Etjes, men då finns det flera hus till höger som inte stämmer. Rivna?

9. Och här är den gamla fina allén som gick hela vägen från bruksparken och uppför Allébacken till Villahed. Mäktiga lärkträd på båda sidor. Om detta är taget från Allébacken skulle huset till höger vara banvaktsstugan. Alléskolan syns inte i bild, men skulle i så fall finnas till vänster, snett bakom fotografen.

 

Det här inlägget postades i Möten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Årsmöte med gamla Horndalsbilder

 1. Valter Isander skriver:

  Hej jag har läst, troligen J O Johanssons verk, om
  besvären på bruket när järnspisen skulle införas.
  Stämmer det? Vilken bok var det?
  Jag vill gärna hitta den igen.
  Med vänlig hälsning
  Valter Isander
  Rönninge
  Valter@isander.se
  0705724740

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *