I anslutning till Johan-Olov-sällskapets årsmöte den 21 april 2012 visades gamla Horndalsbilder. Här är några till, ur Martin Englunds samling. Jag numrerar dem, så blir det lättare om någon skulle ha kompletterande information om bilderna.
1. Smeder utanför Lancashiresmedjan i Horndal2. Smedjan i sin glans dagar.
3. Ängsbackens skola, där Johan-Olov gick fram till 1886.
4. Avgångsbetyg från folkskolan, 1886, där Johan-Olov befrias från fortsatt skolgång efter att ha ”ådagalagt nödig kunskap”. Då var han tolv år.
5. Paradiset kallades dessa arbetarbostäder för bruksarbetarna vid Horndals bruk.
6. Tallåsen, som låg ovanför Paradiset kallades också ”Övre Paradiset”, men då döptes förstås nedre Paradiset om till något annat.
7. Flygfoto med bruket i förgrunden. Till vänster ser man Storön. Rakt ner från Storöns udde ligger Fyrbo och lite dolt bland träden ligger Tvåbo, Johan-Olovs barndomshem.
8. Här är en bild från Horndalsbyn, troligen, men vilka är husen och från vilket håll är den tagen? Om den är tagen från Manhemshållet, skulle huset till vänster vara Etjes, men då finns det flera hus till höger som inte stämmer. Rivna?
9. Och här är den gamla fina allén som gick hela vägen från bruksparken och uppför Allébacken till Villahed. Mäktiga lärkträd på båda sidor. Om detta är taget från Allébacken skulle huset till höger vara banvaktsstugan. Alléskolan syns inte i bild, men skulle i så fall finnas till vänster, snett bakom fotografen.
I see you are a historian in Horndal Sweden.
I have a photo that my grandmother gave me before she died.
She told me the photo was of our Ancestors Home in Horndal.
Do you recognize this home?
You can see it on a website I created at the following URL:
https://sites.google.com/view/horndalhome/home
Hej jag har läst, troligen J O Johanssons verk, om
besvären på bruket när järnspisen skulle införas.
Stämmer det? Vilken bok var det?
Jag vill gärna hitta den igen.
Med vänlig hälsning
Valter Isander
Rönninge
Valter@isander.se
0705724740
Hej jag sitter och tittar i min pappas fasters vykortsalbum och hittar ett vykort där det står Paradiset Horndal och upptäcker att ni har samma motiv som på vykortet från i början på 1900-talet bild nr 6 Tallåsen, min fråga är, var det bara smeder som kom dit? Med vänlig hälsning Lilian
Hej Lilian,
Längorna var, såvitt jag förstått, arbetarbostäder för dem som var anställda på Horndals bruk. Det kunde alltså vara olika yrkesgrupper. Många smeder bodde i byggnader som nu är rivna, men två av dem finns kvar, Tvåbo (där Johan-Olov bodde som barn) och grannhuset Fyrbo.