Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek ordnade en dag om arbetarförfattare den 30 januari, i sina lokaler i Flemingsberg. Dessutom invigdes Furuland-rummet.
Där finns nu professor Lars Furulands boksamling om arbetarlitteratur, tillsammans med en rad förstautgåvor med dedikationer från Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård och många andra.
Hans dotter, Gunnel Furuland, berättade om sin far och hans livslånga arbete med arbetarlitteraturen. När hon började packa ner alla hans papper och böcker såg hon ett tjockt kuvert högst upp bland högarna på skrivbordet.
Hon öppnade brevet och upptäckte att det var hans brevväxling med Ivar Lo, mellan 1955 och 1989. Det blev en bok, som just har kommit ut.
Sedan fortsatte dagen med en genomgång av arbetarlitteraturen fram till våra dagar, med Hans Lagerberg, som konstaterade att senare tiders arbetarskildningar ofta skrivs av kvinnor och kommer från vården, restaurangbranschen och andra serviceyrken.
Tolv litterära sällskap var på plats och även Johan Olov fick en presentation.
Här är bokbordet med några Johan-Olov-böcker. På väggen bakom fanns affischen med alla 19 boktitlarna.
Det var många som hade tagit sig till Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek för att få veta mer om de litterära sällskapen. Arrangörerna hade gjort i ordning lunchsmörgåsar för drygt 50 personer och då tyckte de att de tagit i. ”Trettio räcker nog…” Men det kom åttio personer, så det var bara att tömma kyl och brödskrin och fixa fler mackor. Det gick bra!
Här berättar Gunnel Furuland om sin pappas arbete och boksamling. Hjalmar Branting lyssnar fundersamt i bakgrunden.