Strålande väder och förvånad mästersmed på Johan-Olov-dagen

Johan-Olov-dagen brukar firas en lördag i anslutning till författaren Johan-Olov Johanssons födelsedag, den 12 augusti.  Eftersom det är ett utomhusarrangemang är det alltid lika spännande att se hur vädret ska bli. Visserligen går det att flytta allt (musikanläggning, högtalare, bord och bänkar, sill och potatis, svagdricka, saft, kaffe och kringlor) till modellboden vid bruksparken, men det är ju trevligt om det går att hålla till vid Tvåbo, som är Johan-Olovs barndomshem.

hjärtner m fiolen

Lars Hjertner spelar fiol framför den vedbod där Johan-Olov hämtade ved som barn. På vedbodväggen hänger en bild av Johan-Olov Johansson.

Det blev strålande sol, som det brukar vara. Lars Hjertner medverkade med musik och uppläsning av Johan-Olovs novell ”Den nya religionen” ur novellsamlingen Medmänniskor. Den finns också med i boken Änglaknäpp som Johan-Olov- sällskapet gav ut häromåret. Och eftersom det är Karlfeldtsjubileum i år fick Erik Axel Karlfeldt också vara med på ett hörn. Bland annat läste Hjertner dikten ”Sommarkarlen” ur Vildmarks- och kärleksvisor. Dessutom var Bruksbälgarna på plats och underhöll med sång och musik.

Och så var det förstås utdelning av Årets Mästersmed. Styrelsen vill helst att det ska hållas hemligt fram till prisutdelningen, vem som får utmärkelsen, men samtidigt vill man ju att mottagaren ska vara där och ta emot den.

sten m smedÅrets mästersmed är Sten Samuelsson, som i många år skött sällskapets ekonomi och lyckats skaffa bidrag och sponsorer från olika håll.

Eftersom Sten var med på ett styrelsemöte där en helt annan mästersmed diskuterades blev han rejält överraskad, precis som det ska vara.

Här begrundar Sten Samuelsson den eventuella porträttlikheten med smeden.

mästersmeden 14

Träfiguren är gjord av träsnidaren Urban Gunnarsson.

Det här inlägget postades i Johan-Olov-dagen. Bokmärk permalänken.