Minnen från Morshyttan

På Johan-Olov-sällskapets höstträff den 22 november visade Lars Östlund bilder från Morshyttan och berättade om Birgit Kronanders dokumentation av byn.

Morshyttan-dokumentation-av-en-byPå 1980-talet ordnade Birgit Kronander studiecirklar för att inventera ortens historia och samla material och fotografier.

Resultatet blev en skrift: ”Morshyttan – dokumentation av en by”, som går att läsa här i två delar. Klicka på länken så visas dokumentet Morshyttan – dokumentation av en by del 1 och Morshyttan – dokumentation av en by del 2.

Johan-Olov-sällskapets höstträff blev som en fortsättning på Birgit Kronanders studiecirklar. Deltagarna kunde bidra med namn och uppgifter om olika personers öden och vilka hus som står kvar och vilka som är rivna eller ombyggda.

Lagret av vägsalttunnorLars Östlund visade den här bilden på tunnor med vägsalt, som lagrades vid Morshyttans station. Sture Bylén kompletterade med upplysningar om vad som sedan hände med locken till tunnorna.

lockbodDe runda plåtbitarna kom till användning uppe vid Mörtsjön, när gubben Munter kom på att det skulle gå att bygga en bod av dem.

Sture har sammanställt skriften Gårdarna kring Mörtsjön om livet i den lilla byn, baserat på Sten Byléns minnen. Om gubben Munter berättas i Gårdarna kring Mörtsjön att han flyttande från Grundsjön i Medelpad som pensionär, 1910. Han skulle ha åkt fast för hembränning och skämdes så för detta att han kände sig tvungen att flytta.Morshyttan 048

Den här bilden, berättade Lars Östlund, är från krigsutbrottet i augusti 1914. Mannen med tidningen heter Lars-Erik Eriksson och han har just varit till stationen i Morshyttan och köpt Dagens Nyheter för att läsa om kriget. Övriga personer är från vänster svågern Oskar Östberg, fru Hanna med dottern Märta samt fru Erikssons kusin Hilma Hägg, som var piga hos familjen just då. Okänd fotograf.

Morshyttan 084

Verner Johansson med sonen Bengt tar upp is på Morshyttesjön 1953. Okänd fotograf.

Morshyttan 120Och här har vi Birgit Kronander själv i full färd med tunnbrödsbak. Tack vare henne och personer som hon, har vi både berättelser och bilder från en samtidshistoria som annars snart riskerar att falla i glömska.

Uppdatering: Lars Östlund tipsar också om Per Arne Åbergs sida med bilder från Morshyttan på femtiotalet, ”då tågen stannade och byn hade egen affär”.

Det här inlägget postades i Möten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.