Lyckad Johan-Olovdag!

Det berättas att när Johan-Olov läste sina noveller i radio på 40- och 50-talen stannade Sverige upp. På telefon-stationen i Falun tog telefonisterna en paus, för det var ändå ingen som ringde. Johan-Olov var smeden, författaren, Metallordföranden, med mera, Johan-Olov Johansson.

Den 6 augusti var det dags igen för den årliga Johan-Olov-dagen, som firas i början av augusti varje år vid hans barndomshem Tvåbo i Horndal, i södra Dalarna.

För att det ska fungera måste det vara vackert väder. Eftersom det kan komma uppåt åttio personer blir det för trångt att vara inomhus i den gamla smedbostaden. Reservplanen är att hålla hela tillställningen i den stora modellboden nere på bruksområdet. Det är en ganska omfattande historia att flytta scenografi, instrument och all mat, så det gäller att man vet i god tid hur vädret ska bli. I år var det lite mer spännande än vanligt.

Lars Hjertner som smeden och spelmannen Bjurbäcken i dramatiseringen av novellen Änglaknäpp

Det såg hyfsat ut på morgonen. På förmiddagen började det regna. En timme före start klockan ett, öste regnet ner och tjugo i ett höll det fortfarande på.

”Äsch, det klarnar upp”, sade optimisterna.

”Ser ni inte att det är jämngrått”, sade realisterna, ”vi får nog ställa in, för nu är det för sent att flytta allting.”

Fem i ett slutade det äntligen regna och sedan klarnade det  upp och blev en strålande eftermiddag, mycket folk och Lars Hjertners fina dramatisering av novellen Änglaknäpp. Husbandet med Pecka Norstedt, Mats Hägg, Magnus Pettersson och Sandra Persson underhöll, tillsammans med duon Hanna Norstedt och Elin Klarström.

Till programmet hör också att vi äter smedmat, dvs glödstekt sill och potatis, med svagdricka till. Och kaffe med kringlor till, för är det fest så är det. Och så fick vi veta vem som är Årets Mästersmed, nämligen Johan-Olov Johanssons sonson, Lars Jarnhammar. Han berättade om sin farfar och om arbetet med den biografi som ingår i boken Änglaknäpp.

Det var nämligen också släppfest för en bok med några av Johan-Olovs mest omtyckta noveller. Den har fått namn av en av novellerna i boken, Änglaknäpp. Johan-Olov- sällskapet, som ordnar det hela, firar sitt tjugoårsjubileum med att ge ut novellsamlingen och det råkar dessutom sammanfalla med 100-årsjubileet av Johan-Olovs första bok.

Omslagsbilden visar Johan-Olov sittande till vänster, med sin fästmö Stina bredvid sig. Bakom står Stinas syster och blivande man. Många av novellerna handlar om kvinnornas viktiga roll på bruken; ett exempel på det finns här. På sätt och vis var Johan-Olov Johansson feminist, trots alla sina tidstypiska patriarkala drag.

Om man vill köpa boken går det bra att ringa till styrelsens ordförande, Göte Norstedt tel. 0226-40272

Mer om Johan-Olovdagen finns att läsa här

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.